Sedef hastalığı cildi ve hatta bazen tırnakları bile etkileyen bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalık ciddi fiziksel ve psikolojik rahatsızlık getirir. Bir ailede veya bir sınıfta, ofiste bu hastalıktan muzdarip birkaç kişi olabilir. Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır, derideki plakların görünümünü ne kötüleştirir?
Sedef hastalığının tezahürünün özellikleri

Bilim adamları, insanlarda göründüğünden sedef hastalığının neden ortaya çıktığını tam olarak çözemediler. Sedef hastalığı sıcak ülkelerde nadirdir, bu hastalık daha sık soğuk kışları olan sert iklim sakinlerini etkiler. Muhtemelen hastalık, insan vücudu soğuğa uyum sağlamayı öğrendiğinde bir "yan etki" olarak ortaya çıktı.
Çoğu zaman, hastalık 10-18 yaşlarında kendini göstermeye başlar, ancak nadir durumlarda bebeklerde, 30 yaşın üzerindeki kişilerde veya yaşlılıkta bulunabilir.
Hastalık nasıl ortaya çıkıyor?
- Sedef hastalığının ortaya çıktığı cilt hücrelerinin artan üremesi;
- Ciltte kızarıklık ve kalınlaşma;
- Cilt temizleme işlemlerinin ihlali;
- "Taze" hücrelerden büyük pembe lekelerin oluşumu;
- Ölü hücrelerden gri veya sarımsı plakların görünümü;
- Cilt hidrasyonunun ihlali, aşırı kuruluk;
- Cilt çatlaklarının oluşumu.
Sedef hastalığı nasıl oluşur? İlk başta ciltte kızarıklık ve sertlik görülür. Noktalar çok küçük olabilir veya tam tersine, avuç içi veya daha fazlası ile büyük olabilir. Yavaş yavaş, hiperemi bölgesi artar, sonra soyulmaya başlar ve kuru kabuklarla - psoriatik plaklarla kaplanır. Lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak genellikle hastalık daha fazla yayılmanın başladığı parmakların dirseklerinde ve kıvrımlarında kendini gösterir.
Önemli! Hastalık belirtileri geliştirirseniz derhal tıbbi yardım alın! Bu hastalık tedavi olmadan kaybolmaz, sadece yoğunlaşır.
Sedef hastalığının diğer belirtileri:
- keratinize hücrelerden oluşan sarı veya gri "topaklar" oluşumu;
- derin cilt çatlaklarının görünümü;
- şiddetli kaşıntı ve yanma;
- artan cilt hassasiyeti;
- kırmızı döküntü.
Hastalığın arka planına karşı, çoğu zaman bulaşıcı nitelikte olan ikincil cilt hastalıkları gelişebilir. Bu durumda apseler, ciltte kızarıklık oluşmaya başlar, kokuşmuş bir koku, yeşilimsi kabuklar ortaya çıkar.
Güçlenme nedenleri ve hastalığın görünümü

Sedef hastalığına ne sebep olur? Bunun cinsel, temas veya ev içi yollarla bulaşamayacak bulaşıcı bir hastalık olmadığı kesin olarak bilinmektedir. Ama o zaman neden aynı aileden, aynı işletmeden veya okul sınıfından insanlarda sedef hastalığı ortaya çıkıyor? Bu, bu kişilerin hastalığı aktive eden aynı faktörlerden etkilendiği anlamına gelir. Hastalığın birçok nedeni vardır, ancak hiçbiri büyük bir "enfeksiyona" neden olamaz.
Not! Psoriatik süreçten etkilenen cilt itici görünebilir. Ancak bu hastalığa sahip kişiler başkaları için tehlike oluşturmaz. Üstelik bu hastalık nedeniyle sıklıkla psikolojik zorluklar yaşarlar, bu nedenle sedef hastalığı olan bir kişiyle uğraşırken hassas olmak önemlidir!
Sedef hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:
- genetik eğilim.Ebeveynleri sedef hastalığı olan bir kişide bu hastalığa yakalanma riskinin %70'e çıktığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda hastalık uzun yıllar kendini göstermeyebilir ve kendini hissettirmeyebilir, ancak diğer faktörlerin etkisiyle yetişkinlikte aniden açılır. Bu nedenle, bir ailede, bulaşıcı bir hastalık olmasa da, psoriatik cilt değişiklikleri olan birkaç kişi olabilir.
- Kötü çevresel durum.Kirliliği artan şehirlerde, sedef hastalığı da dahil olmak üzere cilt hastalıkları daha sık teşhis edilir. Ayrıca, bu hastalık, akrabaları bu hastalıktan muzdarip olmayan bir kişide bulunabilir. Ayrıca, tehlikeli endüstrilerde çalışan kişilerde hastalanma riskleri daha yüksektir. Bu nedenle bir takımda sedef hastalığı teşhisi konan birkaç kişi olabilir.
- Sinir stresi.Duygusal deneyimler ve psikolojik stres sedef hastalığının ortaya çıkmasına neden olamaz, ancak hastalığa yatkınlık veya semptomlarda artış, hastalığın agresif ilerlemesi ile tezahürüne katkıda bulunurlar. Sedef hastalığı alevlenmelerinin %70'e kadarı stresle ilişkilidir, duygusal arka planın normalleşmesi ve sakinleştirici kullanımı hastalığın belirtilerini hafifletebilir veya tamamen durdurabilir.
- Hormonal bozulmalar.Bu neden en çok ergenlik döneminde ergenlerde görülür ve hastalığa eğilimi aktive eder. Ayrıca hamilelik, sedef hastalığının görünümünü tetikleyebilir. Ek olarak, hormonal dengesizlik endokrin sistemin bazı hastalıklarından kaynaklanabilir, bu durumda sedef hastalığı, öncelikle tedavi edilmesi gereken altta yatan hastalığın bir sonucu olarak kendini gösterir.
- Sıcaklık ihlali.Sedef hastalığı sık hipotermi, donma, soğuk havaya sık maruz kalma ile ortaya çıkabilir. Kışın, bir kişinin sık görülen hipotermisi nedeniyle, hastalığın en sık teşhis edildiği ve ağırlaştığı dönemdir.
- Alerji.Vücuttaki sedef hastalığı, çeşitli alerjenlere maruz kalma nedeniyle ağırlaşabilir. Ev kimyasalları veya kozmetik kullanımının bir sonucu olarak gıda, sentetik veya yünlü giysilerle temas olabilir. Bu durumda, psoriatik plaklarla birlikte kaşıntı veya kırmızı döküntü görünebilir.
- Yetersiz beslenme.Yetersiz, dengesiz beslenme, hastalığın seyrini hızla etkiler. Hazır sosları, fast foodları, yarı mamulleri, yağlı yiyecekleri reddetmek önemlidir. Yeterince protein ve lif almak değil, aynı zamanda sağlıklı yağ asitlerini de almak gerekir: balık, meyve, süt ürünleri yiyin.
- Kötü alışkanlıklar.Alkol ve sigara hastalığın seyrini arttırır. çünkü psoriatik plaklar tüm vücudu kaplayabilir, çatlamaya ve kanamaya başlar.
- Zehirlenme.Vücuda toksinler bulaştığında, cilt durumu hızla bozulur, sedef hastalığı aktive olur ve cildin sağlıklı bölgelerini etkileyerek hızla ilerlemeye başlar. Zehirlenme, bulaşıcı bir hastalığın yanı sıra ilaç, karaciğer hastalığı tarafından tetiklenebilir.
- Zayıflamış bağışıklık.Vücudun koruyucu işlevinde bir azalma, cildin durumunda bir bozulmaya neden olur ve bu da sedef hastalığının tekrarlamasına neden olur. Zayıf bağışıklık, uzun süreli bulaşıcı hastalık, HIV enfeksiyonu, kronik hastalıklar ve diğer faktörlerden kaynaklanabilir.
- Aşırı çalışma ve uykusuzluk.Kronik yorgunluk ve sık uykusuzluk cildin aşırı kurumasına, metabolik bozukluklara ve cildin hassasiyetinin artmasına neden olur. Dinlenme eksikliği vücudun her yerinde psoriatik döküntülere neden olabilir.
- Düşük su kalitesi.Vücudu sert suyla yıkarken, psoriatik süreçler yoğunlaşır. Ayrıca kalitesiz içme suyu kullanımı hastalığın seyrini etkileyerek tekrarlamalara neden olabilir. Sedef hastalığı ile arıtılmış su - mineral, artezyen, buzul içilmesi tavsiye edilir.
Önemli! Kışın, kişi "üşümese" bile kalın giysiler, eldivenler ve şapkalar giymek gerekir. Hipotermi her zaman rahatsız edici değildir, ancak sonuçları son derece tehlikeli olabilir.

Dikkat! Sedef hastalığı eğilimi ile yeni kozmetikler kullanırken cilt testi yapmak gerekir. Diyetteki yeni yiyecekler, küçük porsiyonlarda dikkatli bir şekilde sunulmalıdır.
Ya tüm bu faktörler sizi etkilemiyorsa ancak sedef hastalığı belirtileri gösteriyorsanız? Cilt değişiklikleri sağlık için tehlikeli hale gelmeden önce bir doktora görünmek acildir. Teşhis muayene, test ve biyopsi gerektirebilir. Doktor neden cilt reaksiyonunuz olduğunu öğrenecek ve ardından hastalık için doğru tedaviyi reçete edecektir.