Sedef hastalığı kronik bir dermatolojik hastalıktır. Başka bir şekilde, pullu liken denir. Hastalığa, alevlenme ve remisyon dönemleri ile karakterize edilen bir kişinin cildine, saçına ve tırnaklarına verilen hasar eşlik eder. Bulaşıcı değildir, bu nedenle hasta başkaları için tehlike oluşturmaz. Kural olarak, hastalık, çoğunlukla beyaz tenli, 15 ila 45 yaş arasındaki insanları etkiler. Sedef hastalığının fotoğrafları, kendini nasıl gösterdiğini daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.



Ana sebepler

Hastalığın kesin nedeni şu anda bilinmemektedir.
Bununla ilgili iki teori var:
- bağışıklık sisteminin işlevlerinin başarısızlığı - bağışıklık hücreleri cildin üst katmanlarına girer ve bu da enflamatuar süreçlerin gelişmesine yol açar;
- epitel hücrelerinin büyümesinin, olgunlaşmasının ve üremesinin ihlali - sonuç olarak, bağışıklık hücreleri olduğu gibi hastalara saldırır.
Bu nedenle, bir cilt hastalığının gelişiminde kişinin kendi bağışıklık hücreleri suçlanır.
Predispozan faktörler
Ana nedene ek olarak, hastalığın gelişimine katkıda bulunan faktörler vardır:
- genetik yatkınlık - ebeveynler bu patolojiden muzdaripse, çocuklarının da hastalanma riski yüksektir;
- kuru ve ince cilt - bilim adamları, benzer özelliklere sahip kişilerin hastalanma olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuşlardır;
- tahriş edici maddeler - deterjanlar, çözücüler ve çeşitli kimyasal çözeltilerle sürekli temas, patolojinin gelişmesine yol açabilir;
- kişisel hijyene aşırı dikkat - çok sık sabun, duş jeli kullanırsanız, vücudunuzu günde birkaç kez bir bezle ovalarsanız, koruyucu doğal bariyer yıkanır ve mikroskobik yaralanmalar ortaya çıkar;
- HIV enfeksiyonu ile yenilgi - AIDS geliştirme sürecinde bağışıklık sistemi büyük ölçüde zayıflar;
- kötü alışkanlıklar - nikotin ve alkol cildin kan akışını ve beslenmesini bozar;
- bazı ilaçların alınması - beta blokerler, antikonvülsanlar, bileşimlerinde lityum karbonat içeren ilaçlar ve diğerleri;
- iklim değişikliği - iklim koşullarındaki değişiklikler semptomlara neden olabilir;
- insan vücudunun enfeksiyonlarla yenilmesi - kural olarak staphylococcus aureus ve mantarlar;
- sürekli stres - güçlü duygusal çalkantıların bir sonucu olarak, hastalığın semptomları ortaya çıkabilir;
- alerjiler - döküntü ve diğer cilt reaksiyonları;
- yaralanmalar - sürekli sürtünme varsa, cildin kaşınması, patolojinin gelişmesine neden olabilir.
Belirtileri ve fotoğrafları olan sedef hastalığının evreleri
Hastalığın gelişiminde üç aşama vardır.
Progresif (ilk aşama), vücutta küçük nodüler döküntülerin aniden ortaya çıkması ile karakterizedir. Her oluşumun üstünde gri bir ölçek görünür. Sonuç olarak, bazen ıslanan plaklar oluşur. Hasta şiddetli kaşıntı hisseder. Fotoğrafta ilerleyici sedef hastalığının belirtileri görülebilir.

Durağan aşama, semptomların gelişiminin inhibisyonu ile karakterizedir. İltihaplı nodüller kaybolmaz, ancak yenileri görünmez. Bu aşamada plaklar kuru bir kabukla kaplanmaya başlar. Enflamatuar süreç azalmaktadır.
Gerileme aşamasına plaklarda bir azalma eşlik eder. Yavaş yavaş çözülürler, kaşıntı ve soyulma kaybolur. Lezyonların olduğu yerde yaşlılık lekeleri şeklinde izler kalır. Bu tam bir iyileşme anlamına gelmez, sadece hastalık remisyona girer. Ancak her an yükselebilir.
Yeterli tedavinin yokluğunda, nedeni ne olursa olsun, fotoğraftaki gibi semptomları olan sedef hastalığının ilk aşaması aylık olarak görünecektir.
Fotoğraflı sedef hastalığı çeşitleri
Bu patoloji sadece cildi, saçı ve tırnakları etkilemez. Tendonlar, eklemler, endokrin sistem ve merkezi sinir sistemi de acı çeker. Böbrekler, tiroid bezi, karaciğer etkilenebilir. Bu gibi durumlarda lokal semptomlara ek olarak kronik yorgunluk, yorgunluk, depresyon gibi genel belirtiler ortaya çıkar. İnsan vücudu üzerindeki bu karmaşık etkiye psoriatik hastalık denir.
Oluşum şekline göre, aşağıdaki hastalık türleri ayırt edilir:
- punktat - bir toplu iğnenin başından daha büyük olmayan boyutta döküntüler;
- damla şeklinde - yırtılma şeklinde oluşumlar, boyutları bir mercimek tanesi boyutuna ulaşır;
- madeni paraya benzer - kenarları yuvarlatılmış oluşumlar, madeni paraya benzer, boyut 3 ila 5 mm'dir.
Ayrıca, fotoğrafta açıkça görülebilen halkalar, çelenkler, pürüzlü kenarlı kartlar şeklinde oluşumlar vardır.
Kafa derisinin pullu liken
Hastalığa, cildin sağlıklı yüzeyinin üzerinde yükselen plakların görünümü eşlik eder. Oluşumlar, görünüşte kepeğe benzeyen kuru pullarla kaplıdır. Kafa derisinde lokalize olan döküntüler genellikle boynu yakalar ve kulakların ötesine yayılır.
Ellerin ve ayakların sedef hastalığı
Bu patolojiye, cildin üst tabakasının güçlü bir şekilde kalınlaşması eşlik eder. Sonuç olarak, dokunuşta sertleşir ve kalınlaşır, bu da genellikle çatlak oluşumuna yol açar. Bu özellik, epidermisten hemen çıkarılmayan hücrelerin hızlı çoğalmasının özelliğidir.
tırnak sedef hastalığı
İki ana tırnak hasarı türü vardır:
- "yüksük" - çivi üzerinde iğne battıktan sonra izlere benzeyen küçük çukurlar belirir;
- "Onikomikoz" - semptomlar mantar enfeksiyonlarına benzer, tırnak plağı kalınlaşır, rengi değişir, tırnak pul pul dökülür, altında kırmızı kenarlı bir nokta görülür.

Belirtilerin doğasından bağımsız olarak, hastalık gelişimin erken bir aşamasında tedavi gerektirir. Kızarıklığın yayılmasını hemen durdurursanız, alevlenme ile hızlı ve etkili bir şekilde başa çıkabilir, kaşıntıyı ortadan kaldırabilir ve genel durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Tedavi için, iç ve dış kullanıma yönelik çeşitli ilaçlar kullanılır. Sadece bir doktora danıştıktan sonra alınmalıdırlar.