Sedef hastalığı nasıl başlar: hastalığın belirtileri ve belirtileri

Sedef hastalığının birkaç türü vardır. Her birinin kendine özgü semptomları ve kursun ciddiyeti vardır. Hastalık türleri şunları içerir:

  1. Sıradan (kaba).
  2. püstüler.
  3. Nokta.
  4. Damla şeklinde.
  5. Tırnak sedef hastalığı.

Şiddetli patoloji formları şunları içerir:

  1. Psoriatik artrit.
  2. Psoriyatrik eritroderma.

Döküntünün vücuttaki konumuna bağlı olarak, şunlar vardır:

  1. Vücutta sedef hastalığı.
  2. Kafa derisi üzerinde.
  3. Palmar-plantar.
  4. Diz-dirsek.
  5. Yüzünde sedef hastalığı.
  6. Kollarda ve bacaklarda.

Hastalığın seyrinin ciddiyetine göre:

  1. Ağır.
  2. Hafif form.

Daha sonra, her bir türe bağlı olarak, hastalığın ilk aşamasının nasıl göründüğünü ele alacağız.

plak

plak psoriazis

Bu tür bir patolojinin erken başlangıç formu, hem belirgin semptomlara hem de yavaş bir kursa sahip olabilir. İnsan vücudunun çeşitli yerlerinde, pembe veya kırmızı bir renk tonuna sahip yuvarlak veya oval lekeler belirir. Plak sedef hastalığı en yaygın hastalık türü olarak kabul edilir.

Buradaki ana belirtiler şunlardır:

  • cilt lezyonlarının olduğu yerlerde lekeler ve kıvrımlar oluşur;
  • döküntü görünümüne şiddetli dökülme eşlik eder;
  • noktalar belirgin depigmentasyon ile yuvarlak veya oval şekildedir.

Çoğu zaman, plak tipi kafa, dirsekler, dizler ve diğer bazı bölgelerde bulunur.

Yukarıdaki semptomların gelişmesiyle birlikte bir doktorla randevu almalısınız. Erken teşhis, hastalıkla başa çıkmaya ve komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olacaktır.

püstüler

Püstüler tip patoloji en şiddetli formdur. Hastalık hızla gelişir ve cildin geniş bölgelerini etkiler. Patolojinin birkaç çeşidi vardır. Hastalığın ana türleri genelleştirilmiş ve lokalize püstüler sedef hastalığıdır. Genelleştirilmiş form şunları içerir:

  1. Tsubmusha sedef hastalığı en yaygın şeklidir. Buradaki semptomlar, sıcaklıkta yerel bir artışla birlikte vücutta ağrılı döküntülerin ani görünümüdür. Etkilenen bölgede, kısa sürede pürülan eksüda ile dolu kabarcıklar belirir. Lekeler hızla ilerler, birbirleriyle birleşerek vücutta önemli lezyonlar oluşturur.
  2. Allopo akrodermatit - daha sonra aşındırıcı lezyonlara geçişleriyle birlikte papül oluşumu. Yaralar sarımsı veya gri renkte pürülan kabuklarla kaplıdır, plaklar sıklıkla patlar, kanar ve bu da hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır.
  3. Herpetiform impetigo - çoğu zaman, bu tür patolojiye sahip döküntüler hamile kadınlarda, daha az sıklıkla erkeklerde ve çocuklarda görülür. Döküntülerin çıkık yerleri koltuk altı, kasık bölgesi, uyluktur. Lekeler çok ağrılıdır ve vücutta hızla yayılır. Genellikle patolojinin bir komplikasyonu, hastalığın seyrini büyük ölçüde zorlaştıran bakteriyel bir enfeksiyonun eklenmesidir.

Hastalığın genelleştirilmiş türü, geniş alanları etkileyerek vücutta hızla yayılır.

püstüler sedef hastalığı

Lokalize sedef hastalığı belirtileri de türlerine bağlıdır:

  1. Allopo akrodermatit (lokalize form) - esas olarak kasık bölgesinde döküntülerle birlikte döküntü vücuda yayılmaz.
  2. Sedef Barbera - burada döküntüler elleri ve ayakları etkiler. Döküntülerin başlamasından sonra plaklar kurur ve genellikle patlayan ve kanayan yoğun, ağrılı gri bir kabuk oluşturur.
  3. Püstülizasyonlu sedef hastalığı - diğer hastalık türlerinin yanlış tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Vücudun hem tek tek bölümlerini hem de geniş alanlarını etkileyebilen iltihaplı döküntülerle karakterizedir.

Püstüler sedef hastalığının tedavisi zamanında yapılmalıdır. Kişinin sağlığına karşı ihmalkar bir tutum, en tatsız sonuçlara yol açabilir.

Noktalı sedef hastalığının ilk belirtileri, vücudun çeşitli bölgelerinde noktalara benzeyen küçük çaplı lekelerin oluşmasıdır. Bu tür bir hastalık, dermisin soyulmasının zayıf bir şekilde ifade edilebildiği veya hiç bulunmadığı tek hastalıktır.

Noktalar vücutta, yüzde, bacaklarda ve kollarda görülür. Çoğu zaman, döküntü cildin kıvrımlarında ve sürtünmeye en yatkın yerlerde lokalizedir.

Gözyaşı

Uzmanlar, gözyaşı şeklindeki patolojinin, vücut tarafından viral enfeksiyonların transferinin ve bağışıklığın zayıflamasının arka planına karşı geliştiğine inanıyor. Genellikle hastalık, bademcik iltihabı, grip, farenjit gibi akut bir hastalık seyrinden sonra ortaya çıkar. Bazen patoloji plak benzeri bir komplikasyon şeklinde ortaya çıkar.

Bu tür bir hastalığa bazen alerjik sedef hastalığı denir, çünkü bazı bilim adamlarına göre, bazı ilaçlara karşı alerjilerin gelişmesi nedeniyle hastalık da gelişebilir.

Bu tür hastalıkların lokalizasyon yerleri vücut, ayaklar, avuç içi, kafadır. Erken evrelerde semptomlar, soluk pembe bir renk tonuna sahip küçük döküntülerin ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Hastalığın daha sonraki seyri ile plaklar parlak kırmızı bir renk alır. Genellikle soru, hastalığın gelişimi sırasında plakların kaşınıp kaşınmadığı hastalarda ortaya çıkar? Lekeler kaşıntılı ve pul puldur, ancak istisnalar vardır. Organizmanın bireysel özelliklerine bağlıdır.

Lekelerden etkilenmeyen yerlerde cilt yaralanmaları ile yeni döküntüler oluşabilir. Bu fenomen genellikle hastalığın ilerleme aşamasında gözlenir ve Kebner semptomunun bilimsel adına sahiptir.

Kaşıntı ya da değil

Çoğu durumda, psoriatik hastalığa, bazen sadece lekeler değil, tüm vücut kaşıntısı olmak üzere değişen derecelerde yoğunlukta kaşıntı eşlik eder. İlk aşamada, kaşıntı hafiftir, yavaş yavaş artar.

Yoğunluk derecesi ayrıca patolojinin konumuna da bağlıdır. Örneğin, kafadaki sedef hastalığı çok kaşınır, cilt soyulur ve normal kepekten daha büyük olan büyük pullar halinde düşer. Sabit aşamada, kaşıntı azalır ve genellikle yanmaya yol açar. Remisyon sırasında, tüm ana semptomlar hafiftir.

Kaşıntı şu şekilde kötüleşir:

  • nüks;
  • iklim değişikliği;
  • genel zehirlenme;
  • sindirim sistemi hastalıkları;
  • uyuz, alerji eklenmesi;
  • HIV enfeksiyonları.

Kahve, alkollü içecekler, baharatlı ve baharatlı yiyecekler, çikolata ve diğer alerjenleri içtikten sonra cilt çok kaşınır.

Belirtiler

Stearin lekesi

Patoloji semptomlarının üçlüsünün bir parçası olan sedef hastalığının ilk belirtisi. Etkilenen yüzeyi bir spatula ile kazıdıktan sonra artan soyulma ile karakterizedir. Zamanla, gümüşi beyaz pulların papüllerinden bir ayrılma vardır. Gevşedikleri ve psoriatik papüle zayıf bir şekilde yapıştıkları için çıkarılması zor değildir. Neoplazmların (döküntüler) yüzeyi beyaza döner ve parçacıklar parçalanır ve talaşlara benzer.

cilt soyma sedef hastalığının ilk belirtisidir

Triadın ilk fenomeni, parakeratoz gelişimi ile açıklanır (epitelin yanlış çalışması, bu da stratum corneum oluşumunun ihlaline yol açar). İlk aşamadaki sapmalarla mücadele etmek için yerel hormonal olmayan ajanlar (kremler, merhemler) kullanılır.

Terminal Filmi

Parlak bir yapıya sahip olan ve polietilene benzeyen papüllerden ince bir doku tabakasının çıkarılması ile karakterizedir. Kurumuş pullar çıkarıldıktan sonra herhangi bir darbe (basınç, sürtünme vb. ) ile kolayca ayrılır.

avucunuzun içinde terminal filmi

Terminal film, ciltten çıkarılan son katmandır. Daha fazla kazıma, üçlü - damla kanamasının son aşamasına yol açar.

Bu aşamada şifalı bitki banyoları, antialerjik etkili ilaçlar, doğal olarak merhemler (kortikosteroid ve hormon içermeyen) kullanılır.

Terminal filmi çıkardıktan sonra, cildin etkilenen bölgesinde damlama kanaması meydana gelir (semptom veya "kanlı çiy" auspits) ve bazen bezelye boyutuna ulaşan ve merceksi olarak adlandırılan neoplazmaların hızlandırılmış büyümesi not edilir. Bazı durumlarda, papüller küçük bir madeni paranın çapına kadar büyür ve nümerik olarak farklılaşır. Hastalığın ilerlemesi ile büyümeleri artar ve birleştiğinde psoriatik plaklar oluşur. Tedavi için retinoidler, immünomodülatörler, antienflamatuar ilaçlar, fizyoterapi kullanılır.

Diğer

hastalık, başlıca 4 olan diğer karakteristik işaretlerle tanınabilir:

  • papüllerin etrafında oluşan pullarla kaplı olmayan kırmızı bir kenar.
  • Keberna - cildin temiz bir bölgesinde küçük döküntüler görülür (genellikle sedef hastalığının ilerleyici aşamasından önce ortaya çıkar).
  • sedef hastalığını seboreik dermatitten ayırt etmeye yardımcı olan bir semptom, patolojinin aktif aşamasının özelliğidir. Kafa derisinde net sınırları olan papüllerin görünümü eşlik eder, bu seboreik dermatit ile olmaz.
  • oluşumun etrafında hafif, parlak bir cilt kenarı belirir. Belirti, hastalığın gerileme aşaması için tipiktir ve papüller kaybolduğunda ortaya çıkar.

Sedef hastalığı nasıl başlar ve bu hastalık nedir

Sedef hastalığı tedavi edilemeyen inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bir kez bir patolojiyle karşı karşıya kalan kişi, ömür boyu onun rehinesi olur.

Hastalık, vücudun çeşitli iç ve dış uyaranlara karşı yanlış bir bağışıklık tepkisi nedeniyle gelişir. Sedef hastalığının nedenleri arasında dermise travma, vücutta bozulmuş metabolik süreçler, bağışıklık sisteminin zayıflaması, şiddetli hipotermi ve diğer birçok neden sayılabilir.

Cilt sedef hastalığı semptomlarının çeşitli dermatitlerle karıştırılması oldukça kolaydır, çünkü birçok cilt patolojisine vücutta kaşıntı ve pul pul dökülen kırmızı döküntülerin ortaya çıkması eşlik eder. Hastalığı diğerlerinden ayırt etmek için, ilk aşamada sedef hastalığının nasıl göründüğünü bulmak önemlidir.

Sedef hastalığının ilk aşamasına vücudun çeşitli bölgelerinde çoklu veya tek psoriatik döküntülerin oluşumu eşlik eder. Vücutta, kollar, bacaklar, yüz, çoğu zaman açıkça tanımlanmış sınırları olan karakteristik kırmızı veya soluk pembe lekeler belirir. Makaledeki sedef hastalığının fotoğrafında net sınırlar görülebilir.

yüzünde kırmızı ve soluk pembe lekeler - sedef hastalığının ilk aşaması

Birçok hasta, sedef hastalığını diyatez, alerji gibi hastalıklardan nasıl ayırt edeceğiyle ilgileniyor? Bu soruya cevap vermek kesinlikle imkansız. Ana ayırt edici özellik, döküntülerin yeridir. Çoğu durumda, vücudun alerjik döküntü için olağandışı bölgelerinde psoriatik lekeler görülür. Sedef hastalığı, giysi ve ayakkabı gibi mekanik aşınmaya maruz kalan alanları etkiler.

Sedef hastalığının kendini nasıl gösterdiğini anlamak için patolojinin gelişim aşamalarını ayrıntılı olarak incelemek gerekir. Sedef hastalığının aşamaları aşağıdaki gibidir:

  1. Çocuklarda ve yetişkinlerde ilk aşamada papüller tek ve çoklu sayılarda olabilir. İlk başta, bunlar rahatsızlık vermeyen zar zor farkedilen döküntülerdir.
  2. Çok hızlı bir şekilde, sedef hastalığının tezahürü daha agresif hale gelir, lekeler daha net hale gelir ve hastalığın özelliği olan gümüşi veya sarımsı bir renk tonunun pulları üzerlerinde belirir.
  3. Daha sonraki aşamalarda cilt sedef hastalığının belirtileri, iltihaplanma sürecinin eklenmesidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde sedef hastalığına şiddetli kaşıntı, ciltte geri çekilme hissi, kızarıklık eşlik eder.

Hastalığın gelişim aşamaları ve süreleri, kişinin bireysel özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bazılarında patoloji hızla gelişir, belirgin semptomlara sahipken, diğer hastalarda hafif kızarıklık olan tek döküntüler ortaya çıkar.

bir çocuğun yüzünde kızarıklık

Sedef hastalığının nasıl tanınacağı sorusunu yanıtlarken, üç ana işaret vardır:

  • döküntülerin net sınırları;
  • soyulma varlığı;
  • onları hurdaya çıkarmaya çalışırken ölçek sayısında bir artış.

Sadece yetkili bir dermatolog patolojiyi teşhis edebilir. Kendi kendine teşhis ve tedavi yaşamı tehdit edici olabilir.

Sedef hastalığı fotoğrafı.

kolda sedef hastalığı

Sedef hastalığı nasıl başlar (fotoğraf)

sırtta sedef hastalığı

Erken sedef hastalığı (fotoğraf)