Sedef hastalığı

Kafadaki sedef hastalığı çok yaygın bir patoloji türüdür. Her iki cinsiyetin temsilcilerinde, özellikle 25-30 yıl sonra bir rahatsızlık var. Dıştan, hastalık çok tatsız. Alın, tapınaklar ve boyunda çeşitli etiyolojilerin kabukları şeklinde kendini gösterir. Plaklar kafa derisinde bulunur ve çevredeki bölgelerin derisini de etkiler. Çoğu zaman, döküntü boyun ve şakaklara yayılır.

sedef hastalığı ile kaşıntılı kafa derisi

Sedef hastalığı, kronik bir doğanın ciddi bir otoimmün hastalığı olarak sınıflandırılır. Tedavisi çok zaman ve çaba gerektirir. Ek olarak, hastalık birçok dış ve iç faktör tarafından komplike olabilir. Makalede, hastalığın bu formunun özelliklerini ve türlerini, ayrıca hastalığın nedenlerini ve ana semptomlarını bulmaya çalışacağız. Resimler size hastalığın görünümünü gösterecektir.

Kafasında sedef hastalığı çeşitleri

Tıbbi uygulamada saç sedef hastalığı genellikle aşağıdaki biçimlere ayrılır:

plak

En yaygın olanlardan biri. Tüm hastaların %90'ından fazlasında görülür. Bu tip genellikle seborenin bir komplikasyonudur. Bu tür hastalıkların belirtileri, vücutta soyulma ve şiddetli kaşıntı ile birlikte pembe veya kırmızı lekelerin yayılmasıdır.

püstüler

Kafa derisi sedef hastalığı, pürülan akıntı ile döküntü şeklini alabilir. Bu formun başka bir adı eksüdatif sedef hastalığıdır. Şeffaf bir sıvı ile püstül oluşumu ile karakterizedir. Yaygın bir komplikasyon, bakteriyel bir enfeksiyonun eklenmesidir. Püstüler sedef hastalığı ciddi bir hastalık olarak sınıflandırılır, ancak yaygın değildir.

kadın kafasında sedef hastalığı belirtileri gördü

Gözyaşı

Çoğu zaman vücudun her yerindeki döküntülerin arka planında ortaya çıkar. Tıpta buna nokta denir. Hastalığın gelişmesiyle birlikte, küçük plaklar birleşerek oldukça büyük lezyonlar oluşturabilir. Bu tip patolojinin bir özelliği, sedef hastalığının karakteristik pullarının olmamasıdır.

Önemli!Nitelikli bir uzman, hastalığı ve şeklini teşhis etmelidir. Kendi kendine ilaç tedavisi sağlığınız için son derece tehlikeli olabilir.

Kafada sedef hastalığına ne sebep olur?

Saçlı deri sedef hastalığı, cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak hastalarda ortaya çıkabilir. Diğer hastalık türlerinin nedenleri gibi, başın sedef hastalığının provoke edici faktörleri tam olarak anlaşılmamıştır. Sadece, lekelerin ortaya çıkmasının, dermisteki normal hücre bölünmesi sürecinin bozulmasıyla ilişkili olduğu kesin olarak bilinmektedir.

kafa derisinde sedef hastalığı fotoğrafı

Bir rahatsızlığı olan hastalarda hücre bölünme süresi sadece 4-5 gün, sağlıklı bir insanda ise 30-35 gün sürer. Bağışıklık sistemi bu süreci bir saldırgan olarak algılar ve onu lökosit hücrelerinin hızlı olgunlaşma bölgelerine gönderir. Bu iltihaplanma ve kızarıklığa neden olur.

Ayrıca, kafadaki sedef hastalığının nedenleri aşağıdaki faktörlerin etkisinden kaynaklanabilir:

  • cilt yaralanmaları, sık sürtünme;
  • yetersiz veya uygunsuz hijyen;
  • yanlış seçilmiş kozmetikler;
  • dermisin yetersiz hidrasyonu;
  • Stresli durumlar;
  • hareketli, değişen iklim koşulları;
  • genetik eğilim;
  • hormonal bozulmalar;
  • tütün ve alkollü içeceklerin kullanımı.

Bunlar patolojiyi tetikleyebilecek faktörlerden sadece birkaçıdır, döküntülerin görünümü üzerindeki doğrudan etkileri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, ancak çok sayıda laboratuvar çalışması hastalığın alevlenmesine neden olma yeteneklerini kanıtlamıştır.

Kafa derisi sedef hastalığı belirtileri

Kafa derisinin sedef hastalığının, hastalığın türüne bağlı olarak ortaya çıkan kendi semptomları vardır. Öyleyse, sedef hastalığının kafada nasıl göründüğünü bulmaya çalışalım:

  1. İlk aşama, cildin kızarıklığı ve hafif soyulması ile karakterizedir. Hasta, hastalığı sıradan kepek olarak algılayarak önemli bir rahatsızlık hissetmez.
  2. Ayrıca, tek plaklar var. Bölgelerindeki cilt çok kırmızı olur, kısa bir süre sonra karakteristik ölçekler ortaya çıkar. Plaklar kaşıntılıdır ve çizildiğinde kolayca yaralanır.
  3. Noktalar, tüylü kapağın önemli alanlarını kaplar, birbirleriyle birleşir. Yetersiz hijyen nedeniyle, genellikle bir mantar veya bakteriyel enfeksiyonun eklenmesi not edilir.
  4. Saç dökülmesi bazen gözlenir.

Önemli!Birçok hasta sedef hastalığını diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırır. Doğru teşhis ve uygun tedavinin seçimi için bir doktora danışmanız gerekir.

kafada sedef hastalığı belirtileri

Kafada sedef hastalığı tehlikesi nedir

Yukarıda makalede tartıştığımız semptomları olan kafa derisi sedef hastalığı, bir takım ciddi sonuçlara neden olabilir. Kayda değer ilk şey ciddi psikolojik bozukluklardır. Bu patolojiye sahip hastalar, insanlarla iletişim kurmaktan utanırlar, geri çekilirler, asosyal olurlar. Diğerleri de sıklıkla bu tür insanlarla iletişim kurmaktan kaçınırlar ve yanlışlıkla sedef hastalığının kişiden kişiye yayıldığına inanırlar.

Şiddetli sedef hastalığı saç köklerine zarar verebilir ve bu da kısmi saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca, hastalara sıklıkla bakteriyel bir enfeksiyonun eklenmesi olan kan zehirlenmesi teşhisi konur. Tedavi eksikliği, hastalığın psoriatik artrit gibi şiddetli bir forma geçişini tetikleyebilir.

Baş ve vücutta sedef hastalığı nasıl tedavi edilir

Baştaki sedef hastalığı tedavisi çoğunlukla entegre bir yaklaşımdan oluşur. Hastalığın semptomlarından kurtulmak için aşağıdaki araçlar kullanılır:

  • harici uygulama için müstahzarlar (merhemler, kremler, jeller, şampuanlar, losyonlar, sprey, baş maskeleri);
  • iç uygulama için araçlar (çözeltiler, tabletler, kapsüller);
  • damlalıklar ve enjeksiyonlar;
  • fizyoterapi yöntemleri;
  • halk tariflerinin kullanımı.

Peki kafadaki sedef hastalığından nasıl kurtuluruz, biraz aşağıda konuşalım.

Merhem ve şampuan kullanmak

Çok önemli bir soru - saçınızı sedef hastalığı ile nasıl yıkarsınız? Zaten sedef hastalığı tedavisi için şampuan kullanmış olan birçok insan yorumu var, onlara göre hastalık anti-inflamatuar, anti-alerjik, yumuşatıcı, dezenfekte edici maddelerle başarılı bir şekilde tedavi ediliyor.

kafa derisi sedef hastalığı için bir şampuan nasıl seçilir

Şampuan ve merhem kullanımı kan mikrosirkülasyonunu normalleştirmeye yardımcı olur, rejenerasyonu ve doğal iyileşme sürecini arttırır, cildin şişmesini, kaşınmasını, iltihaplanmasını ve sinirliliğini giderir. Her sedef şampuanının fiyatı büyük ölçüde dalgalanabilir. Hemen hemen her eczaneden satın alabilirsiniz. Saç derisi sedef hastalığı için hem kadın hem de erkek cilt bakımı çok önemlidir, buna özellikle dikkat edin. Doktorunuzun verdiği vitaminleri kullanmaya çalışın. Bununla birlikte, kafa derisi sedef hastalığı için daha iyi bir çare yoktur. Her şey hastalığın evresine ve türüne ve ayrıca hastanın vücudunun bireysel özelliklerine bağlıdır.

Oral uygulama için ilaçların kullanımı

Kafa derisi sedef hastalığı tedavisi kapsamlı olmalıdır. Anti-inflamatuar ve antipruritik ajanlara ek olarak, tedavi aşağıdaki ilaç gruplarını içermelidir:

  1. Sakinleştiriciler - sinir gerginliğini hafifletmeye yardımcı olur, merkezi sinir sistemini normalleştirir. Burada kediotu, ana otu gibi ilaçları kullanıyorlar.
  2. Antialerjik ilaçlar. Kaşıntı, kızarıklık gidermeye yardımcı olur.
  3. Kortikosteroidler, şiddetli patoloji türlerinde semptomları hızla gidermeye yardımcı olan güçlü hormonal ilaçlardır.
kafadaki sedef hastalığı için ilaçlar

Fizyoterapi

Aşağıdaki tedavi türleri, kafadaki seboreik sedef hastalığından kurtulmaya yardımcı olur:

  1. PUVA tedavisi.
  2. Lazer tedavisi.
  3. Ultrason tedavisi.
  4. Kriyoterapi.
  5. Manyetoterapi.
  6. Seçici fototerapi.

Önemli!Hastalığın şekli ve ciddiyeti ne olursa olsun, sadece bir uzman ilaç tedavisi yazmalı ve fizyoterapi yöntemlerini seçmelidir. Başarılı bir tedavi için sadece bir doktor doğru araçları seçebilir.

kafa derisi sedef hastalığı için ultraviyole ışınlayıcı

Birçok insan şu soruyla ilgileniyor - başın sedef hastalığı ile saç boyamak mümkün mü? Cilt üzerindeki agresif etkisi nedeniyle herhangi bir boya kullanılması önerilmez.

Halk ilaçları

Saç derisinin sedef hastalığının alternatif tedavi yöntemleriyle tedavisi bazen en beklenmedik sonuçları verir. Alternatif terapinin destekçileri, kurtulmak için aşağıdaki doğal malzemeleri kullanır:

  • anti-inflamatuar, yatıştırıcı, iyileştirici etkileri olan otlar;
  • deniz tuzu, çamur, kil;
  • arıcılık ürünleri;
  • doğal yağlar;
  • kırlangıçotu;
  • katran;
  • yağ ve çok daha fazlası.

Saçlı deri sedef hastalığı için diyet de çok önemlidir. Hastalara yüksek kalorili yiyecekleri, yağlı, baharatlı, tuzlu, kızarmış, tatlı hamur işleri ve hamur işlerini diyetten çıkarmaları önerilir. Sofranızda bol miktarda sebze ve meyve bulundurmanız tavsiye edilir. Saç derisinin sedef hastalığı için beslenme hafif ve vitamin ve mineraller açısından zengin olmalıdır.

Bir bebekte kafadaki sedef hastalığı nadirdir, yetişkinlerde olduğu gibi tedavi edilebilir.

Tüm tedavi kurallarına uyulması ve gerekli önleyici tedbirlerin alınması, uzun yıllar sağlıklı kalmanıza yardımcı olacaktır. Sedef hastalığını evde de tedavi edebilirsiniz, ancak pullu likenlerle savaşmaya başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız, kendi kendine ilaçlama sağlığınız için tehlikelidir!