Sedef hastalığı türleri ve özellikleri

Sedef hastalığı türleri, bağımsız varlıklarına dair hiçbir kanıt bulunmadığından, altta yatan hastalığın formlara koşullu bir bölünmesidir. Her klinik sedef hastalığı çeşidi, sıradan kaba tip seyrinin bir çeşidi olarak kabul edilir. Tedavi taktiklerinin seçimi için her şeyden önce bir cilt hastalığının sınıflandırılması gereklidir - her çeşidin terapi yaklaşımının kendine has özellikleri vardır.

Artık bu hastalığın temel nedeninin keratinosit epitel hücrelerinin yoğun kontrolsüz büyümesi ve bölünmesi olduğu kanıtlanmıştır. Normalde cildin üst katmanlarının yenilenme süreci 7 gün iken hastalarda 1-2 güne kadar inmektedir. Bu işlemin bir sonucu olarak, cilt üzerinde keratinize cilt pullarıyla kaplı kırmızımsı plaklar oluşur. Esasen, bunlar kronik inflamasyon, anormal vaskülatür büyümesi ve koruyucu hücrelerin birikimi bölgeleridir.

Sedef hastalığı formları

Bir cilt hastalığının seyri ciddiyet bakımından farklılık gösterir, bu nedenle dermatolojide aşağıdaki klinik sedef hastalığı formlarını sınıflandırmak gelenekseldir:

  1. Hafif sedef hastalığı formları:
    • Kaba veya sıradan.
    • Eksüdatif veya ağlayan.
    • Seboreik.
    • Palmar-plantar.
  2. Şiddetli sedef hastalığı formları:
    • püstüler.
    • Artropatik.
    • Eritroderma.

Hastalığın özelliği, ağırlaştırıcı provokatör faktörlerin etkisi altında hafif çeşitlerin şiddetli olanlara geçiş olasılığında yatmaktadır: aşırı ultraviyole radyasyon, eşlik eden bulaşıcı hastalıkların alevlenmesi, hamilelik, şeker hastalığı, alkolizm, kortikosteroidlerle irrasyonel tedavi, sık akut solunum yolu viral enfeksiyonları, bademcik iltihabı, stres, profesyonel ve kozmetik kimyasallara maruz kalma. Hastalık hem sınırlı bir biçimde hem de genel olarak ilerleyebilir.

Bu nedenle, eksüdatif ağlayan sedef hastalığı plakları vücudun yalnızca belirli kısımlarını etkileyebilir, ancak bazı durumlarda bu çeşitlilik de ciddi şekilde yaygınlaşabilir. Bu, cilt hastalığının sınıflandırılmasının şartlılığını açıklar.

Sedef hastalığı türleri, adları ve açıklamaları olan fotoğraflar

Tablodaki sedef hastalığının ana formlarının özellikleri:

Kaba Papüller pembe-kırmızı renktedir, cilt seviyesinin üzerinde yükselir, net sınırları vardır, plaklara birleşmeye eğilimlidir, gümüşi beyaz pullarla kaplıdır. Öznel duyumlar yoktur, orta derecede kaşıntı olabilir.
eksüdatif Parlak kırmızı döküntüler, pullar eksüda ile emprenye edilir, gri-sarı renklidir, plağı yoğun bir şekilde kaplar, bir kabuk oluşturur. Döküntülere kaşıntı eşlik eder, çatlaklar ağrılıdır.
psoriatik eritroderma Cilt parlak kırmızı, sızmış, bol soyulmaktadır. Hastanın ciltte kaşıntı, yanma hissi vardır.
Avuç içi ve ayak tabanlarının sedef hastalığı Yoğun pullarla kaplı, net sınırları olan kırmızı renkli plak elemanları. Hiperkeratoz fenomeni olabilir, derin çatlaklar ortaya çıkar.
Berberi şekli Epidermiste derinliği 2-3 mm çapında olan püstüller. Püstüler lezyonların içeriği genellikle sterildir.
Genelleştirilmiş püstüler (Tsumbusha) Belirgin hiperemi, arka planına karşı birbirleriyle birleşen küçük püstüller. Vücut ısısı 39 dereceye yükselir.

Sedef hastalığının sınırlı formları arasında yaygın tip, palmoplantar, eksüdatif, püstüler, seboreik bulunur. Yaygın tipler arasında eritroderma, eksüdatif tip ve püstüler seyrinin bazı varyantları bulunur.

Yaygın sedef hastalığı

dirseklerde sedef hastalığı

Kaba form, hastalığın seyrinin en yaygın çeşididir. Cildin biraz üzerinde yükselen, çevreleyen deriden açıkça sınırlanmış papüllerin görünümü ile karakterizedir. Noktalar pembe veya parlak kırmızı bir renge sahip olabilir, yüzeyleri gümüşi pullarla kaplı, gevşek kıvamlıdır.

Önemli!

Noktalar, yalnızca psoriatik döküntüleri karakterize eden ayırt edici özelliklere sahiptir: simetri, stearin lekesi olgusu, film ve kan çiy.

  1. Stearin lekesi fenomeninin özü, papülün yüzeyi boyunca kazımanın daha fazla soyulmaya neden olmasıdır. Klinisyenler, dövülmüş stearin ile böyle bir plağın benzerliğine dikkat çekiyor.
  2. Pullar çıkarılırsa şeffaf, ince, parlak bir film hemen ortaya çıkar.
  3. Filmi çıkardıktan sonra küçük kan damlaları belirir.

Bu semptom üçlüsü, hastalığın teşhisinde birincil belirteçtir.

Her hastada hastalık değişen derecelerde iltihaplanma ve eklem tutulumu ile ilerler. Eklemlerdeki radyografik değişikliklerin tüm hastalarda olduğu kanıtlanmıştır, ancak herkeste klinik semptomlar görülmez.

Önemli! Sedef hastalığının ilk şekli, lezyonların katı bir lokalizasyonu ile karakterizedir, ancak birkaç yıl sonra lekeler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve coğrafi özelliklerini kaybedebilir.

Hastalığın ilk formunda lekelerin tipik lokalizasyonu:

  1. Kafa derisinin kıllı kısmı.
  2. Büyük eklemlerin etrafındaki deri (dirsekler, dizler).
  3. Arkası küçük.
  4. Kasık.
  5. intergluteal bölge.

Hastalığın başlangıcında, alevlenmeler sırasında uzun süre aynı yerde plaklar ortaya çıkar, ancak daha sonra hastalık ağırlaştığında tüm vücuda yayılır.

Sıradan sedef hastalığı çeşitleri

guttat sedef hastalığı

Kaba türün çeşitleri arasında guttat, plak ve yaz sedef hastalığı bulunur.

Çoğu zaman, döküntü unsurları bir damla şeklindedir, bu tür sedef hastalığına gözyaşı damlası denir. Sınırlıdır. Sedef hastalığının hafif formu, guttat tipini içerir.

Plak tipi, hafif türlerin arka planına karşı oluşturulur - kaba, gözyaşı şeklinde. Hafif türleri karakterize eden küçük elemanlar birleşerek 20-30 cm çapa kadar plaklar oluşturur.

Sedef hastalığının yaz formu da bir çeşit hafif tiptir. Hastalık, tam bir iyilik halinin arka planına karşı büyük bir doz güneş yanığı aldıktan sonra alevlenmelerin varlığı ile karakterizedir. Hastalığın klasik formu ilkbahar ve sonbaharda alevlenme eğiliminde olduğundan, yaz formu atipiklik için ayrı bir çeşit olarak ayırt edilir. Erüpsiyonlar baş, üst sırt ve göğüste ve ayrıca bacaklarda lokalizedir. Öğeler küçüktür ve psoriatik özgüllüğü korur.

Önemli!

Herhangi bir sedef hastalığı türü için, yoğun kaşıntı ve yaralanma ve yoğun cilt tahrişi yerlerinde yeni lekelerin ortaya çıkması ile karakterizedir.

Eksüdatif ağlayan sedef hastalığı

eksüdatif sedef hastalığı

Eksüdatif form en sık aşağıdaki komorbiditelerle gelişir:

  1. Obezite.
  2. Diyabet.
  3. Hipotiroidizm.

Eksüdatif sedef hastalığı, infiltre bir taban, ödemli, kabuklanma ile tipik plakların kademeli oluşumu ile karakterizedir. Yaygın türlerin karakteristik özelliği olan gümüşi pullar, eksüda nedeniyle özgünlüklerini kaybeder ve sararır. Böylece cilt dermisteki patolojik süreçlere tepki verir. Yoğun eksüda salgılanması plaklara ağlayan bir görünüm verir. Daha sonra kurur ve çeşitli kalınlıklarda bir kabuk oluşturur.

Önemli!

Sedef hastalığının eksüdatif çeşitliliği hem hafif hem de şiddetli formlarda ortaya çıkar. Hafif ağlayan plaklar küçük bir çapa sahiptir ve tipik yerlerde bulunur. Şiddetli tip, genel bir döküntü, yoğun kaşıntı ve yanma ile karakterizedir ve psoriatik üçlü açısından özgünlüğünü kaybeder.

Seboreik ve palmoplantar sedef hastalığı

seboreik sedef hastalığı

Çoğu zaman, seboreik çeşitlilik kafa derisini, kulakların arkasındaki alanı, burun kanatlarını, kürek kemikleri arasındaki cildi ve göğüslerin altını etkiler.

Döküntülerin net sınırları yoktur, pullar gümüşi değil sarıdır. Plaklar yavaş yavaş kafa derisinden alnına indiğinde, bir "psoriatik taç" oluşumu karakteristiktir. Hastalığın önemli bir özelliği saç dökülmesinin olmaması ve vücuttaki yağ, karbonhidrat metabolizmasının ihlalidir.

Hastalığın palmar-plantar tipi, avuç içi ve tabanların şiddetli, genelleştirilmiş formlarda (eritroderma, artropatik tip) sürece dahil olduğu durumlar hariç, hafif tiplere aittir. Çoğu zaman, mesleki tehlikelerle temasın eşlik ettiği fiziksel emekle uğraşan hastalarda ortaya çıkar. Döküntüler tek, çoklu ve birleşik (plaklar) olabilir. Avuç içi ve ayak tabanları, çıkarılması zor ağrılı çatlaklar, püstüller ve sarı kabuklarla kaplıdır. Tırnaklarda girintiler oluşur, plakalar daha az kalınlaşır - gevşeme, kırılganlık, oluklar ve renk değişikliği, deformasyon.

Önemli!

Seboreik ve palmar-plantar formdaki psoriatik fenomenler zayıf bir şekilde ifade edilir ve bu da hastalığın teşhis edilmesini zorlaştırır.

Şiddetli sedef hastalığı formları

püstüler sedef hastalığı

İleri şiddetli sedef hastalığı formlarının sınıflandırılması eritroderma, artropatik ve püstüler görünümü içerir.

Eritroderma en şiddetli cilt hastalığı türüdür. Hafif tiplerin ilerlemesinin arka planına karşı gelişir - sıradan, eksüdatif tipler. Eritrodermanın özellikleri:

  1. Tüm cilt sürece dahil olur. Deri ödemli, hiperemiktir, soyulma farklı alanlarda farklı şekilde ifade edilir.
  2. Hastalar yoğun dayanılmaz kaşıntı, yanma, uykusuzluk, yüksek vücut ısısından endişe duyuyorlar.
  3. Saç dökülür ve tırnaklar büyük ölçüde etkilenir.
  4. Kasık ve femoral lenf düğümleri büyümüştür.

Sedef hastalığının püstüler görünümü, eksüdatif ve palmoplantar formun ilerlemesinin bir sonucudur. Plakaların yüzeyinde, hızla bir kabuğa kuruyan küçük pürülan püstüller oluşur.

Artropatik sedef hastalığının seyri, eklem yüzeylerindeki hasarın derecesine bağlıdır. Eklemlerde belirgin anatomik değişiklikler meydana gelmediyse, hastalık hafif artralji şeklinde ilerler. Şiddetli inflamasyon ve deformite gelişimi ile şiddetli artralji oluşur. Bunun sonucu ankilozdur - tam bir hareketlilik kaybı. Bir veya birkaç eklem etkilenebilir. Hastalığın başlangıcında genellikle el ve ayak eklemleri iltihaplanır, ardından diz ve dirsek eklemleri iltihaplanır. İhmal edilmiş bir biçimde, omurga etkilenir, spondiloartrit gelişir. Artrit hem arka planda hem de döküntülerden önce ortaya çıkar.

Önemli!

Gelişmiş şiddetli sedef hastalığı türlerinin oluşumunu önlemek için, hormonal merhemlerin rasyonel kullanımı ile tedavinin temel ilkelerini takip etmek, kendi kendine ilaç almayı hariç tutmak, bir diyeti takip etmek ve alevlenmelerin provokatörlerine maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir.

Sedef hastalığının tıbbi sınıflandırması

Sedef hastalığının birçok çeşidi vardır. Aşağıdaki sedef hastalığı türleri ICD-10 tıbbi sınıflandırmasına dahil edilmiştir: plak sedef hastalığı, fleksör sedef hastalığı, guttat sedef hastalığı, püstüler sedef hastalığı, eritrodermik sedef hastalığı.

vücuttaki sedef hastalığı türleri
  1. Plak psoriazis. Hastalığın en yaygın şekli. Plakların boyutu önemli ölçüde değişebilir ve hem noktalı sedef hastalığını hem de madeni para şeklindeki sedef hastalığını içerebilir. Görsel olarak plak benzeri sedef hastalığı, kırmızımsı bir korolla ve füzyona eğilimli pullu beyazımsı-sarı lekeler şeklinde sunulur.
  2. Fleksiyon yüzeylerinin sedef hastalığı. Sadece kıvrımlarda ve kıvrımlarda (kasık, koltuk altı, göğsün altındaki kıvrımlar vb. ) Pul pul veya çok hafif pul pul olmayan kırmızı lekeler şeklinde sunulur. Fleksiyon yüzeylerinin sedef hastalığı, genellikle ikincil bir enfeksiyonun eklenmesiyle komplike hale gelir.
  3. püstüler sedef hastalığı, veyaeksüdatif. Alt ve üstlerinde ödemli iltihaplı deri ile birlikte berrak bir sıvı ile dolu, birleşmeye meyilli küçük kabarcıkların incik ve ön kollarda görünümü ile karakterizedir. Kabarcıkları açarken, pürülan bir enfeksiyon katılabilir.
  4. guttat sedef hastalığı. Miliyer sedef hastalığı içerir. Genellikle uyluk yüzeyinde lokalize olan çoklu yoğun mor psoriatik oluşumlar şeklinde sunulur. Guttat sedef hastalığı genellikle streptokok enfeksiyonundan sonra gençleri etkiler.
  5. eritrodermik sedef hastalığı. Yoğun kaşıntı ve ağrı eşliğinde derinin geniş yüzeylerde ayrılması ile karakterizedir. Eritrodermik sedef hastalığı genellikle hormonal tedavinin keskin bir şekilde geri çekilmesinin arka planına karşı gelişir. Eritrodermik ve püstüler sedef hastalığı, sedef hastalığının en şiddetli türleridir.

Sedef hastalığı tedavisi

Her türlü hastalığın tedavisi, yalnızca entegre bir yaklaşımla gerçekleştirilir ve şunları içerir:

  1. yerel terapi:
    • Akut dönemde iltihap önleyici merhemler ve kremler (kükürt-salisilik, salisilik).
    • İşlem azaldığında keratolitikler ve indirgeyici ajanlar (katran, naftalan, ichthyol, hardal gazı, kükürt, kalsipotriol bazlı merhemler).
    • Hormonal merhemler ve losyonlar).
  2. Genel terapi:
    • Sakinleştiriciler.
    • Kaşıntıyı gidermek için - histamin reseptörlerinin blokerleri.
    • Ağlayan sedef hastalığı, diüretiklerin atanmasını gerektirir.
    • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar.
    • Kortikosteroidler rejime sadece lenfadenopatili eritroderma için dahil edilir.
    • B, A, E, C ve D gruplarının vitaminleri.
    • plazmaferez.
  3. Fizyoterapi:
    • Morötesi radyasyon.
    • Radon ve sülfür banyoları.
    • Parafin ve ozoserit.
    • PUVA tedavisi, retinoidlerle kombinasyon halinde.

Artropatik sedef hastalığının tedavisi, sürecin ilerlemesi ile artralji, pirojenik ajanlar, sitostatiklerin tedavisi için steroid olmayan antienflamatuar ilaçların zorunlu olarak dahil edilmesini gerektirir.

Eksüdatif sedef hastalığının tedavisi, püstüler çeşitliliğin gelişiminin paralel olarak önlenmesi ile yapılmalıdır, bu nedenle immünomodülatörler reçete edilir - timus preparatları, interferon preparatları. Bu formla, kükürt tatil köyleri ve tropikal sıcak ülkelerdeki tatiller istenmez.

Önemli!

Plak sedef hastalığı, kaba ve damla şeklindeki sedef hastalığı için merhem, mümkün olduğunca uzun süre hormonal maddeler içermemelidir.

Kırmızı ve turuncu meyveler, alkol, füme etler ve turşular, gazlı içecekler, rafine tatlılar, çikolata, fındık ve bal diyetten çıkarılmalıdır.